Ahvenanmaan ruokakulttuuri
Hyvän ruuan ystävät arvostavat Ahvenanmaalla tuotettua karitsanlihaa. Ahvenanmaalaisessa karitsanlihassa on saariston maku, joka on peräisin merestä ja yrteistä. Tämä johtuu siitä, että Ahvenanmaan niityille saatetaan kylvää heinän siementen joukossa mausteyrttejä. Ahvenanmaan eteläisen sijainnin vuoksi lampaat myös laiduntavat ulkona pidempään kuin muualla Suomessa.
Leipätuotanto on ahvenanmaalaisille tärkeä sillä se aikanaan oli laivamuonan perusta. Saaren leipomistuotteista kuuluisin on mustaleipä, joka on myös Ahvenanmaan maakuntaleipä. Mustaleipä sisältää sekä maltaita että siirappia, mikä tekee siitä mehevän ja makean. Mustaleipä sopii erityisesti kalojen kanssa nautittavaksi.
Ahvenanmaa on tunnettu myös pannukakustaan, joka eroaa tavanomaisesta pannarista sisältämällä manna- tai riisipuuroa sekä kardemummaa. Sitä vaalitaan vieläkin paikallisena kansallisruokana, jota tarjotaan hillon tai luumukiisselin ja kermavaahdon kera.
Saarimaakunnan rikkauksiin kuuluvat myös erinomaiset omenat. Omenanviljelijät kehittelevätkin omenista jatkuvasti uusia tuotteita kuten esimerkiksi glögiä, viiniä, siideriä, likööriä ja normandialaista Calvadosta muistuttavaa viinaa.
Meny
Alkuruoka:
Mustaleipää
Puolukkaleipää
Mätilevite
Smetanasilakat
Pääruoka:
Lampaan patapaisti
Kastike
Kastike
Uunivihannekset
Röstiperunat
Jälkiruoka:
Tyrninmarjajäähdyke
Raparperihilloke
Raparperihilloke
Ahvenanmaan pannukakku
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti