perjantai 25. lokakuuta 2013

Karjalainen ruokaperinne

 
 
Karjalan keittiö on ollut - ja on edelleen runsas ja monipuolinen.
Karjalassa keittiön keskipiste on ollut uuni. Päivittäinen ruoka samoin kuin juhlaruokakin kehittyi uunin keskeisyydestä johtuen ruukku- ja leivonnaisvoittoiseksi. Ensin uunissa paistettiin
  monenlaiset leivät, kukot, piiraat, kakkarat, pyöröt ja kukkoset. Leivonnaisten jälkilämmössä sitten haudutettiin mehevät uunipotit, joista laajimmin tunnettu on karjalanpaisti.
 
Karjalainen perinneruoka on saanut runsaasti vaikutteita naapurimaasta Venäjältä. Muuta Suomea aikaisemmin Karjalassa osattiin käyttää sieniä venäläisen keittiön tapaan. Sieniä syötiin soppana, kastikkeena, muhennoksena, pihveinä lettuina ja piirakoiden täytteenä.
 
Kaalin käyttö ruoissa ja leivonnaisissa on myöskin itärajan takaa siirtynyt perinne. Valkokaali on yleisin käytetty kaali, jota säilöttiin myös hapankaalina. Hapankaalia käytettiin talvenaikana ruokien lisäkkeenä ja ruoka-aineena piirakoissa, keitoissa ja poteissa.
 
Karjalassa ei yleisesti valmistettu veriruokia, toisin kuin Länsi-Suomessa. Karjalassa maidosta ei valmistettu juustoja, vaan maidosta tehtiin kokkelia, rahkaa ja uunijuustoa. Rahkan ja smetanan monipuolinen käyttö on sekin itäisestä naapurista tullut perinne.
 
 

Pohjois-Karjalan pitäjäruokia

 
Eno: sirveli, rosolli sulukkavoileipä, kokkelimaito
Ilomantsi: vatruskat, sienisalaatti, vuassa, tsupukat, kiesa ja lakat
Joensuu: karjalainen pitopöytä
Juuka: perunakukko ja maitokokkelo, sahti, naurishuttu, naurispaistikkaat
Kesälahti: muikkukeitto, juustomaito
Kiihtelysvaara: vasikkamakkara, lanttulohko, otrakokko, marjareimi, potakkamolskomi, tupinakukkonen, marjamämmi
Kitee: lihakukko, lanttusupikkaat, marjatalkkuna
Kontiolahti: suutarinpaisti, kapakalakeitto
Lieksa: patakukko, kokkoset
Liperi: ruishuttu ja voisilmä, perunalaatikko
Nurmes: sekapotakka, mustikka- tai puolukkatassi
Outokumpu: kaivossoppa, ruispuolukkapuuro
Polvijärvi: mykyrokka, paistettu kala, karpalokiisseli
Pyhäselkä: ryynirokka ja perunakakkara, lohkopiirakka ja mustikkakeitto
Rääkkylä: perunalaatikko, sipulipiirakka, sienikeitto, herukkakiisseli
Tohmajärvi: perunavelli sienisalaatilla, hunajaletut
Tuupovaara: kalasoppa ja kokkoset, maitokiisseli ja marjasurvos
Valtimo: sianlihasoosi ja perunat, perunamaito ja kukonkuori, majavapaisti
Värtsilä: patakala, kaalinlehtirieska, leipäressi
 

 

Karjalaiset piirakkakestit

 
 
 
 
 
 
 




 

Karjalainen pitoateria

 
Karjalanpiirakoita ja voita
 
Suolakurkkuja
Perunoita
 
Puolukkakiisseliä ja kermamaitoa
 
 
 



 


 

Lähteet

Heikkinen, L. & Patala, A. 1988. Perinteinen suomalainen keittiö. VPK.
 
Kolmonen, J. 1993. Karjalan parhaat leivonnaiset. Patakolmonen oy.
 
Kuronen, V. & Lappalainen H. 2007. Karjalaisessa ruokapöydässä. ProAgria Pohjois-Karjalan Maa- ja kotitalousnaiset.
 
Sallinen-Gimpl, P. 2000. Karjalainen keittokirja. Tammi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti