Karjalan keittiö on ollut - ja on edelleen runsas ja monipuolinen.
Karjalassa keittiön keskipiste on ollut uuni. Päivittäinen ruoka samoin kuin juhlaruokakin kehittyi uunin keskeisyydestä johtuen ruukku- ja leivonnaisvoittoiseksi. Ensin uunissa paistettiin
monenlaiset leivät, kukot, piiraat, kakkarat, pyöröt ja kukkoset. Leivonnaisten jälkilämmössä sitten haudutettiin mehevät uunipotit, joista laajimmin tunnettu on karjalanpaisti.
Karjalainen perinneruoka on saanut runsaasti vaikutteita naapurimaasta Venäjältä. Muuta Suomea aikaisemmin Karjalassa osattiin käyttää sieniä venäläisen keittiön tapaan. Sieniä syötiin soppana, kastikkeena, muhennoksena, pihveinä lettuina ja piirakoiden täytteenä.
Kaalin käyttö ruoissa ja leivonnaisissa on myöskin itärajan takaa siirtynyt perinne. Valkokaali on yleisin käytetty kaali, jota säilöttiin myös hapankaalina. Hapankaalia käytettiin talvenaikana ruokien lisäkkeenä ja ruoka-aineena piirakoissa, keitoissa ja poteissa.
Karjalassa ei yleisesti valmistettu veriruokia, toisin kuin Länsi-Suomessa. Karjalassa maidosta ei valmistettu juustoja, vaan maidosta tehtiin kokkelia, rahkaa ja uunijuustoa. Rahkan ja smetanan monipuolinen käyttö on sekin itäisestä naapurista tullut perinne.
Pohjois-Karjalan pitäjäruokia
Eno: sirveli, rosolli sulukkavoileipä, kokkelimaito
Ilomantsi: vatruskat, sienisalaatti, vuassa, tsupukat, kiesa ja lakat
Joensuu: karjalainen pitopöytä
Juuka: perunakukko ja maitokokkelo, sahti, naurishuttu, naurispaistikkaat
Kesälahti: muikkukeitto, juustomaito
Kiihtelysvaara: vasikkamakkara, lanttulohko, otrakokko, marjareimi, potakkamolskomi, tupinakukkonen, marjamämmi
Kitee: lihakukko, lanttusupikkaat, marjatalkkuna
Kontiolahti: suutarinpaisti, kapakalakeitto
Lieksa: patakukko, kokkoset
Liperi: ruishuttu ja voisilmä, perunalaatikko
Nurmes: sekapotakka, mustikka- tai puolukkatassi
Outokumpu: kaivossoppa, ruispuolukkapuuro
Polvijärvi: mykyrokka, paistettu kala, karpalokiisseli
Pyhäselkä: ryynirokka ja perunakakkara, lohkopiirakka ja mustikkakeitto
Rääkkylä: perunalaatikko, sipulipiirakka, sienikeitto, herukkakiisseli
Tohmajärvi: perunavelli sienisalaatilla, hunajaletut
Tuupovaara: kalasoppa ja kokkoset, maitokiisseli ja marjasurvos
Valtimo: sianlihasoosi ja perunat, perunamaito ja kukonkuori, majavapaisti
Värtsilä: patakala, kaalinlehtirieska, leipäressi
Karjalaiset piirakkakestit
Karjalainen pitoateria
Karjalanpiirakoita ja voita
Suolakurkkuja
Perunoita
Puolukkakiisseliä ja kermamaitoa
Lähteet
Heikkinen, L. & Patala, A. 1988. Perinteinen suomalainen keittiö. VPK.
Kolmonen, J. 1993. Karjalan parhaat leivonnaiset. Patakolmonen oy.
Kuronen, V. & Lappalainen H. 2007. Karjalaisessa ruokapöydässä. ProAgria Pohjois-Karjalan Maa- ja kotitalousnaiset.
Sallinen-Gimpl, P. 2000. Karjalainen keittokirja. Tammi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti