Kukot ovat savolaisen keittiön kruunu.
Kalakukko valmistetaan leipomalla
ruisjauhotaikinasta kuori, jonka täytteeksi laitetaan tavallisimmin ahventa tai
muikkua ja rasvaista siankylkeä. Kalakukon ohella savolaisiin perinneruokiin
kuuluu rättänä eli mustikkakukko. Se valmistetaan
kalakukon tapaan. Ruisjauhotaikinasta valmistetun kuoren täytteenä on kalan
asemesta mustikoita. Rättänä on siis jälkiruokaa.
Savolaista perinneruokaa ovat
kalakukon lisäksi muun muassa kokkelipiimä, talkkuna ja tappaiskeitto.
Myös rieskat ja vellit ovat olennainen osa savolaista ruokaperinnettä. Rieskat
tehdään tavallisesti ohrajauhoista- ja ryyneistä. Niiden kanssa tarjotaan
munavoita.
Liharuoka esimerkkejä
Sianlihasoossi, haavutussoossi,
kastevelli
Punajuurporsaspaesti
Savolaenen paesti,voepaesti
(Riistavesi)
Lampaanselekee ja hauvvutettua kualia
Lihatuuvinki
Lihapullat ja lihamureke,
sienikastiketta
Kasvisruoka esimerkkejä
Porkkana-, lanttu ja
makaronilaatikot
Punajuurilaatikko
Kasvispihvit (myös keitetty
papupohjaisia)
Kasviskiusaukset (juurekset)
Porkkanamuhennos
Juuressoseet
Naurishauvikkaat
Jälkiruoka esimerkkejä
Uunijuusto
Uuniraparperi ja vaniljakastiketta
Mustikkakukkoa (Rättänä) ja
vaniljakastiketta
Marjakiisselit
Raparperikiisseli, päällä
mansikkaviipaleita
Rustinki (riisipuuroa, johon
vaniljaa ja keltuaista lisätty, kermavaahtoa ja marjakeittoa)
Marjasorssua
Muurletut
RUOKALISTA
Alkuruoka
Kalakukko
Rieskat
---
Pääruoka
Perunamuusi
Hunajajuurekset
Jälkiruoka
Rättänä, mustikkakukko
Vaniljakastike
Serinakakut
Mustikkapiirakat vehnäataikinasta
Serinakakut
Mustikkapiirakat vehnäataikinasta
Lähteet
Savolainen keittokirja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti