tiistai 7. tammikuuta 2014

Savon perinneruoat

Kukot ovat savolaisen keittiön kruunu.
Kalakukko valmistetaan leipomalla ruisjauhotaikinasta kuori, jonka täytteeksi laitetaan tavallisimmin ahventa tai muikkua ja rasvaista siankylkeä. Kalakukon ohella savolaisiin perinneruokiin kuuluu rättänä eli mustikkakukko. Se valmistetaan kalakukon tapaan. Ruisjauhotaikinasta valmistetun kuoren täytteenä on kalan asemesta mustikoita. Rättänä on siis jälkiruokaa.
 
Savolaista perinneruokaa ovat kalakukon lisäksi muun muassa kokkelipiimä, talkkuna ja tappaiskeitto. Myös rieskat ja vellit ovat olennainen osa savolaista ruokaperinnettä. Rieskat tehdään tavallisesti ohrajauhoista- ja ryyneistä. Niiden kanssa tarjotaan munavoita.
 
 
Liharuoka esimerkkejä
 
Sianlihasoossi, haavutussoossi, kastevelli

Punajuurporsaspaesti

Savolaenen paesti,voepaesti (Riistavesi)

Lampaanselekee ja hauvvutettua kualia

Lihatuuvinki


Lihapullat ja lihamureke, sienikastiketta

 
Kasvisruoka esimerkkejä

 Porkkana-, lanttu ja makaronilaatikot
Punajuurilaatikko
Kasvispihvit (myös keitetty papupohjaisia)

Kasviskiusaukset (juurekset)

Porkkanamuhennos

Juuressoseet

Naurishauvikkaat

 
Jälkiruoka esimerkkejä
Uunijuusto

Uuniraparperi ja vaniljakastiketta

Mustikkakukkoa (Rättänä) ja vaniljakastiketta

Marjakiisselit

Raparperikiisseli, päällä mansikkaviipaleita
 
Rustinki (riisipuuroa, johon vaniljaa ja keltuaista lisätty, kermavaahtoa ja marjakeittoa)

Marjasorssua
Muurletut
 
 
RUOKALISTA
 
Alkuruoka
Kalakukko
Rieskat
---
Pääruoka
Perunamuusi
Hunajajuurekset
Ruskea kastike

Suutarinpaisti
---
Jälkiruoka
Rättänä, mustikkakukko
Vaniljakastike

Serinakakut

Mustikkapiirakat vehnäataikinasta


Lähteet
 
Savolainen keittokirja
Eila Ollikainen, Sinikka Mättälä, Mauno Hämäläinen. 2009. Savolainen syömälysti. Savonia ammattikorkeakoulu
Maku.fi




 




   
 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti