tiistai 7. tammikuuta 2014

Ahvenanmaa


Ahvenanmaan ruokakulttuuri

 
 
Ahvenanmaan maakunnan yli 6 500 saaren ruokakulttuuri on muovautunut kalastuksen, merenkulun sekä kaupankäynnin myötä piirteiltään omaleimaiseksi. Meri on ollut ahvenanmaalaisille elämän edellytys ja niinpä ruokakulttuurinkin pohjana on kala, tärkeimpänä silakka.
       Hyvän ruuan ystävät arvostavat Ahvenanmaalla tuotettua karitsanlihaa. Ahvenanmaalaisessa karitsanlihassa on saariston maku, joka on peräisin merestä ja yrteistä. Tämä johtuu siitä, että Ahvenanmaan niityille saatetaan kylvää heinän siementen joukossa mausteyrttejä. Ahvenanmaan eteläisen sijainnin vuoksi lampaat myös laiduntavat ulkona pidempään kuin muualla Suomessa.
       Leipätuotanto on ahvenanmaalaisille tärkeä sillä se aikanaan oli laivamuonan perusta. Saaren leipomistuotteista kuuluisin on mustaleipä, joka on myös Ahvenanmaan maakuntaleipä. Mustaleipä sisältää sekä maltaita että siirappia, mikä tekee siitä mehevän ja makean. Mustaleipä sopii erityisesti kalojen kanssa nautittavaksi.
       Ahvenanmaa on tunnettu myös pannukakustaan, joka eroaa tavanomaisesta pannarista sisältämällä manna- tai riisipuuroa sekä kardemummaa. Sitä vaalitaan vieläkin paikallisena kansallisruokana, jota tarjotaan hillon tai luumukiisselin ja kermavaahdon kera.
       Saarimaakunnan rikkauksiin kuuluvat myös erinomaiset omenat. Omenanviljelijät kehittelevätkin omenista jatkuvasti uusia tuotteita kuten esimerkiksi glögiä, viiniä, siideriä, likööriä ja normandialaista Calvadosta muistuttavaa viinaa.




Meny

 
Alkuruoka:
Mustaleipää
Puolukkaleipää
Mätilevite
 Smetanasilakat
 
Pääruoka:
Lampaan patapaisti
Kastike
Uunivihannekset
Röstiperunat
 
Jälkiruoka:
Tyrninmarjajäähdyke
Raparperihilloke
Ahvenanmaan pannukakku











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti