Maakunnat

 
 
Suomi on perinteisesti jaettu yhdeksään maakuntaan: Varsinais-Suomeen, Satakuntaan, Uuteenmaahan, Hämeeseen, Savoon, Pohjanmaahan, Karjalaan, Lappiin ja Ahvenanmaahan.
Jokaisella maakunnalla on omaleimainen ruokaperinteensä.
Vähitellen maakunnallisten makujen rajat ovat hämärtyneet. Voimakas muuttoliike, helppoliikkuminen ja vaivaton tiedonkulku sekä kaupan monipuolistunut palvelu ja yritysten ketjuuntuminen pitävät huolen, että monia alkuaan paikallisia herkkuja, kuten karjalanpiirakoita ja pohjalaista leipäjuustoa, myydään kaikkialla. Hämäläinen herkku on suosittu Varsinais-Suomessa ja päinvastoin. Laatikkoruoat – lanttu-, porkkana-, peruna-ja maksalaatikko – sekä rosolli eli sinsalla eli salaatti, millä nimellä sitä nyt halutaan kutsua, komeilevat pitopöydissä joka puolella Suomea.

Oman maakunnan perinneruoka yhdistää ihmisiä. Heimohenki voimistuu ruokaperinteen myötä. Tämä on havaittavissa erityisesti pidoissa, häissä ja hautajaisissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti