tiistai 7. tammikuuta 2014

Lapin ruokakulttuuri


                                               Lapin ruokakulttuuri
 
  
Suomessa Lappi voi tarkoittaa useita eri asioita. Lapin historiallinen maakunta käsittää Suomen pohjoisimmassa osassa sijaitsevat Enontekiön, Inarin, Kittilän, Muonion, Pelkosenniemen, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen kunnat. Ennen Haminan rauhaa tämä alue oli osaa samaa maakuntaa Ruotsin Lapin kanssa.
 
Tarton rauhassa vuonna 1920 Suomeen liitettiin Petsamo, joka voidaan myös lukea osaksi Lappia, mutta joka ei kuitenkaan ollut osa Suomen suuriruhtinaskuntaa. Vuonna 1947, jolloin jäniskosken ja Niskakosken välinen alue myytiin Inarin kunnasta Neuvostoliitolle.
 
 
 
Ruokaperinteestä
 
Lapista voidaan erottaa kolme ruokakulttuurialuetta: Tornio-Muoniojokilaakson alue, Kemi-Ounasjokivarren alue sekä saamelaisalue. Asuinalueet, uskonnot sekä kauppa- ja kulkuyhteydet ovat vaikuttaneet erillaisten ruokakulttuurialueiden muodostamiseen. Lappilainen ruoka on perinteisesti ollut luonnon raaka-aineista valmistettua yksinkertaista perusruokaa.
 
Lapin alueella on poronhoidon ohella harjoitettu karja- ja maataloutta. Poron-, sian-, naudan- ja lampaanlihan ohella käytettiin yleisesti myös riistaa. Riekko onkin ollut tärkein, koska sitä saattoi metsästää ympäri vuoden. Lihan ohella verta on käytetty monipuolisesti ruoanvalmistuksen raaka-aineena.
 
Maitotuotteista juusto sekä lampaan- ja poronmaito ovat olleet yleisiä. Perunaa ja naurista on kasvatettu jo 1800-luvulta lähtien. Myöhemmin myös raparperi, sipuli, punajuuri ja porkkana yleistyivät.
 
 
MENU
 
Lappilainen siikakeitto
Rieska
xxx
Perunamuusi
Puolukkahillo
Tattikastike
xxx
Lapin Leipäjuusto
Lakkahillo
Kahvi
Voinisut

 "Rieska"
 "Lappilainen Siikakeitto"
 "Perunamuusi"
 "Poropihvi"
 "Tattikastike"
 "Poron ulkofileetä karpalo kastikkeessa
 ja juures pyreetä"
 "Voinisuja"
"Leipäjuustoa Ja Lakkahilloa"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti