keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Satakunnan maakuntaruuat

Satakunta on Suomen nykymaakunta, joka käsittää Satakunnan historiallisen maakunnan länsiosan. Sitä ympäröivät Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaan maakunta.

Satakuntalaisen ruokakulttuurin ehdotonta aatelia ovat kalaruuat. Silakka ja siika eri muodoissa muodostavat tärkeän rungon. Erittäin herkullista on Porin pitäjäruoka eli Ristiinnaulittu siika. Se valmistetaan kiinnittämällä suolalla maustettu ja perattu siika halkaistuna puunauloilla lautaan. Lauta asetetaan pystyasentoon nuotion loisteeseen hitaasti kypsymään. Lisukkeeksi maistuvat perunat, maukas kiviuunin kakko ja hyvä kotikalja.

Satakuntalainen juhlaruokaperinne on maankuulua. Kun satakuntalaiset juhlivat, he syövät hyvin ja monipuolisesti. Lukuisat hirviporukat pitävät huolta riistan saatavuudesta. Muita pitopöytien parhaimpia anteja ovat tuorejuustot, rosolli eli sallatti, graavattu siika, monet makkarat ja lihapullat, salaatit, juurekset, paistit sekä perunat.

Satakunnan maakuntaruokiin kuuluu mm.
  • Rauman lapskoussi (satakuntalainen merimiespata)
  • Klimppisoppa
  • Ohrankryynipuuro
  • Eiran rinkelit
  • Pankakko
  • Kala -ja sieniruoat

  • Klimppisoppa on 1800-luvun lopulta peräisin oleva eteläpohjalainen ja satakuntalainen perinneruoka.

    Ohrankryynipuuro on suomalaisten joulupuuron alkuperäinen ja ikivanha versio. Puuro oli ennen keitettevä ryyneistä, sillä jauhopuuron uskottiin tuovan katovuoden. Ryynipuuro taas takasi hyvän saldon. Riisipuuro syrjäytti ohraryynipuuron joulupuurona 1800-luvulla.

    Kakko on vaaleista jauhoista valmistettu länsimaalianen leipä. Siihen käytetään ohrajauhoja ja jonkin verran vehnäjauhoja. Kakkoa leivotaan teollisesti lähinnä Satakunnassa, sekä osissa Varsinais-Suomea ja Pirkanmaata. Sitä pidetään myös Satakunnan maakuntaleipänä. Viime vuosina kakkoa on alettu markkinoida myös muualle Suomeen.


    Ruokalista

    Alkuruoka

    Pääruoka
    Porkkana-punajuuri-raaste

    Jälkiruoka
    Kahvi/Tee

    Rieska

     "Klimppisoppa"


    Lapskoussi

    Punajuuri-porkkana-raaste

    Tomaattiset silakkarullat

    Euran rinkelit
    Pankakko
    Ruispikkuleivät
     








    Lähteet:
    www.ruokatieto.fi
    Wikipedia
    Google






    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti