tiistai 7. tammikuuta 2014

Kainuun ruokakulttuuri

*
Kainuun ruokakulttuurille ominaista on satojen, jos ei tuhansien, vuosien ajan ollut puhtaista vesistöistä, laajoilta riistamailta ja luonnon kasveista saatava lisä päivittäiseen ruokapöytään. Riistaherkut, kuten hirvipaisti, kalat, marjat ja sienet ovat kautta aikojen kuuluneet maataloudesta saatavien tuotteiden rinnalla kainuulaiseen ruokapöytään. Kainuun sijainti historiallisen Vienan vesireitin varrella, savolaisen ja pohjalaisen kulttuurin reuna-alueella, on heijastunut myös alueen ruokakulttuuriin, jonka omaleimaisuus on syntynyt monelta suunnalta tulleiden kulttuurivaikutusten seurauksena.

Leipä eri muodossa on Kainuun ruokakulttuurin perusta ja ylpeys. Marjarönttöset, teokset ja avokukot kuuluvat halutuimpiin ja eksoottisimpiin kainuulaisiin herkkuihin.

KAINUUN PITÄJÄRUUAT

Hyrynsalmi: Hallan ukon suolastus
Kajaani: Muikkukeitto
Kuhmo: Rönttönen
Paltamo: Kapakalakeitto
Puolanka: Naorismaetovelli
Ristijärvi: Lammaslihavelli
Sotkamo: Palavilamammaskeitto
Suomussalmi: Avokukko
Vaala: Juhlaruoka Pöysti
Vuolijoki: Imellysmarjapuuro
 
MENU
 
 Kanttarellikeitto
 Ruisleipä
*

*
 Hirvipaisti ja
 Hasselbackanperunat
 Muikkukukko
 *

*
Puolukka vispipuuro
*
 *

5 kommenttia: