UUSIMAA
Uusimaa on varsinainen
makujen sulatusuuni. Läheiset yhteydet Varsinais-Suomeen, Hämeeseen ja
Etelä-Karjalaan ovat muokanneet ruokatottumuksia aikojen saatossa. Lisäksi
jatkuva muuttovirta muualta Suomesta on tuonut alueelle uusia vaikutteita. Uudeltamaalta
onkin vaikeaa löytää ihka omia perinneruokia. Kartanot olivat Uudellamaalla
ruokailuun ja ateriointiin liittyvien tapojen välittäjiä. Jo 1700-1800 -luvun
vaihteessa suurissa kartanoissa oli Ruotsista saadun esimerkin mukaan
kasvitarhoja. Niissä kasvatettiin piparjuurta, raparperia, viinimarjoja ja
omenapuita. Kasvisten käyttö levisi kartanoista kansan keskuuteen ensiksi oman
maakunnan alueelle ja myöhemmin vierailujen kautta muualle Suomeen.
Suomenlinnan rakentaminen ja varuskuntien upseeri- ja herraselämä kohottivat ja
monipuolistivat ruokakulttuurin tasoa.
SUOSITTUJA RAAKA-AINEITA
Peruna
Kala
(silakka,ahven,lohi,hauki,kuha,lahna.)
Piparjuuri
Raparperi
Marjat
(mustikka, mansikka, vadelma, lakka, mesimarja)
Viinimarja
Omena
Punajuuri
Nokkonen
Porsas
(hyytelönä, kastikkeessa, kyljyksenä)
N auta
ja vasikka ( kastikeessa, keitoissa.)
Alkuruoka
Pasteijat
Pääruoka
Vasikanpaisti
Porsaankyljykset
Kermakastike
Paistetut silakat
Perunamuusi
Lanttulaatikko
Jälkiruoka
Runebergintortut
Ruisjauhokakku
Raparperikastike
Pasteijoita
Karjalanpiirakoita
Inkoonpuuro
Alkuruoka noutopöytä
Lanttulaatikko
Silakkapihvi
Porsaankyljykset
Naudan paisti
Ruskea kastike
Pääruoka noutopöytä
Runebergin torttuja ,
Ruisjauhokakkua &
Raparperikastiketta jälkiruoaksi.
Pasteijoita
Karjalanpiirakoita
Inkoonpuuro
Alkuruoka noutopöytä
Lanttulaatikko
Silakkapihvi
Porsaankyljykset
Naudan paisti
Ruskea kastike
Perunamuusi
Pääruoka noutopöytä
Runebergin torttuja ,
Ruisjauhokakkua &
Raparperikastiketta jälkiruoaksi.
•Perinnemakuja maakunnasta, Pojanluoma Riitta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti