Etelä-Pohjanmaan suomenkielinen alue on vahvasti maa- ja
karjatalous aluetta. Maito-, vilja-, ja lihatuotteet keskeisenä osana ruokaa.
Vahvasta karjataloudesta johtuen Etelä-Pohjanmaan perinneruokien
joukkoon kuuluu runsaasti veriruokia.
Kaksikielisellä rannikkoseudulla on enemmän kalaisempi
ruokaperinne. Siika on Pohjanmaan rannikkoseudun tärkeä talouskala.
Pohjanmaa on kuuluisa vihannesviljelmistään, tomaattia tuotetaan
70% koko Suomen tomaateista ja kurkkua 45%.
Perinteisiä jälkiruokia ovat marjoista valmistetut kiisselit,
keitot ja puurot.
Juustoja Pohjanmaalla on valmistettu kautta aikojen, maineikkain
edustaja on leipäjuusto.
Pohjanmaa on myös perinteistä makkaranvalmistus aluetta.
Verimakkaroiden lisäksi Pohjanmaalla valmistetaan ryynimakkaroita, joissa
käytetään ohraryynejä ja mausteena rusinoita.
Menu
Alkuruoka: Klimppisoppa
Ohrarieska, naurisrieska
Pääruoka: Narajutesjuusto-lihasoosi ja perunavoi,
leipäjuusto-lakkahillo salaatti
Jälkiruoka: Vadelma-punaherukka kiisseli js kaljavelli
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti